Thursday, March 10, 2011

Homesick

Rasanya dah lama aku tak meng"update" blog. Baru hari ni rasa terpanggil untuk menaip sepatah dua kata dalam blog "merah hati" ni.. =) Sepanjang minggu ni tak ada cerita yang best untuk dikongsikan bersama. Ditambah pula dengan kelajuan internet yang menggugat kesabaran membuatkan aku bertambah malas nak meng'update'.

Sekarang ni perasaan ku begitu berbunga-bunga sekali.."Dalam hati ada taman"..=) Nak tau kenapa??? esok aku nak balik kampung!!! Yabeda bedooo... (excited nya Puan Bayzura ni...apa taknya dah sebulan lebih aku tak balik kampung. Selama ni paling lama pun sebulan aku tak balik kampung. Aku ni home sick, masa belajar hinggalah bekerja setiap 2 minggu pasti muka aku akan tercongok kat depan pintu rumah mak bapa ku..

Kami sekelurga sewaktu perkahwinanku

Jangan tak percaya even aku dah berkeluarga sendiri ni pun aku tetap home sick...bunyinyer macam kelakar jekan dah jadi mak orang still home sick. Tapi itulah hakikatnya...Walaupun aku baru je sampai rumah, aku dah mula set kan tarikh bila nak balik kampung lagi dan bermulalah episod aku menghitung hari.

Adakah itu normal? atau aku seorang je yang rasa begitu?? Bagaimanalah nak menghilangkan perasaan home sick ni ye? Bukan apa, bila aku rasa macam ni kehidupan harianku jadi tak bersemangat dan asyik fikir nak balik kampung je. Aku pelik juga macam mana lah orang boleh bertahun-tahun tak balik kampung. Macam manalah mereka handle hati dan perasaan mereka.

Aku cuba juga alihkan perasaan tersebut dengan menyibukkan diri. Tak pun buat-buat tak ingat tapi huh...=( Yang aku tak tahannya bila telefon mak aku, pasti soalan pertamanya bila nak balik kampung??tu yang melemahkan semangat aku..Nasib baiklah ada anak, bila sibuk uruskan dia membuatkan aku lupa sebentar dengan perasaan tu.

Masih ku ingat lagi waktu mula-mula duduk bersama suamiku, setiap2 minggu pasti kami balik kampung. Nasib baiklah kampungku tak berapa jauh jugalah, dalam 3 jam dah boleh sampai tapi walaupun dekat kesian pula aku kat suami asyik nak drive setiap hujung minggu. Sepatutnya hujung minggu masa untuk berehat. Tu yang sekarang ni belajar sebulan sekali baru balik kampung.

 Kalau nak diikutkan memang bagus kita kerap menjenguk ibu bapa di kampung tapi kadang-kadang kita perlu juga memikirkan kekangan yang ada. Aku pasti ramai di luar sana yang ingin balik kampung sekerap yang mungkin tapi disebabkan pelbagai  urusan dan sebab-sebab tertentu membuatkan mereka tak mampu berbuat demikian. Apa yang lebih penting doa kita untuk ibu bapa kita.



Wassalam.

2 comments:

Yana@Noni said...

Sy dulu mula2 pindah Klang ni...mcm Zura gak..semangat jer nk balik kg..klu boleh tiap2 bln nk blik kg..tp semenjak anak2 dh msk sekolah dh jrg balik..lgpn mak & abah selalu dtg Klang..hehehe

Kasih Ibu said...

ye ke yana? rupanya da juga org cm sy..hu..hu..bestnya mak abah dtg rumah...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...