Friday, November 29, 2013

Pancake mudah di pagi Jumaat

Assalamualaikum semua...waduh..waduh...kok tenggelam timbul ibu haiqal ni???ginilah bila dah ada "2 handbeg" ni, masa betul-betul terbatas. Bila si kecil tido, kelam kabut buat keje rumah..kadang-kadang belum beres keje dia dah bangun. Dah kena berhenti bagi dia susu...tapi yang bagusnya si Aqif ni, bila kenyang letak kat atas toto sonyap ja...sibuklah dia main kaki, struggle nak cabut stokin dia...
Si abang dah besar, so dah tak kisah ibu dia..lagi-lagi bila dah mengadap disney junior..memang dah tak hirau benda-benda lain. Nak makan, nak mandi kena paksa..aduhhh..macam-macam anak ibu ni...tapi cukup bulan depan ayahnya nak stop langgan cartoon channel, tahun depan Haiqal dah start sekolah. Risau asyik sangat dengan tv, belajar dan keje sekolah entah ke mana nanti...
Oklah kena cepat-cepat taip ni, risau kang si kecik bangun dah tergendala nak update blog ni. Anyway, pagi tadi aku dengan rajinnya buat pancake kesukaan si abang. Dah lama tak buat, so tengok barang-barang semuanya ada apa lagi godek-godek kejap dapatla dalam 6 keping pancake. Biasanya kami makan pancake ni dengan butter, kaya tak pun Nutella..sedap oooo, sehingga menjilat jari..he..he...Untuk si abang pula aku buat ala-ala dorayaki berinti Nutella..

cut it into small portion...dorayaki with nutella filling

Pancake

Sesiapa nak try buat, aku tepek resepinya kat bawah ni ya. Cubalah, bahan-bahannya tak banyak dan mudah penyediaannya. Kalau buat breakfast, kenyang sefamily tapi family kecik macam aku la. Kalau nak banyak, gandakan adunannya ya.

PANCAKE
Bahan-Bahan : (6 - 7 keping)

  • 2 cwn tepung gandum 
  • 2 sudu kecil baling soda
  • 2 sudu besar gula kisar *
  • 2 sudu besar minyak *
  • 1 biji telor *
  • 1 1/4 cwn susu segar *
  • sedikit essen vanilla *
Cara-cara :

  1. Satukan bahan-bahan yang bertanda ( *  ) ke dalam mangkuk, kacau sehingga sebati dengan menggunakan wisk.
  2. Masukkan tepung dan baking soda, kacau sehingga sebati dan tak berketul-ketul. Tutup sebentar adunan dalam 2 - 3 minit.
  3. Panaskan kuali dengan menggunakan api sederhana, letak butter sikit (sekiranya bukan jenis non stick ) sendukkan adunan ke dalam kuali. Terbalikkan pancake sekiranya dah berbuih-buih @ berlubang-lubang permukaannya.
  4. Angkat pancake dan boleh dihidangkan bersama butter, sekaya @ jem.

Selamat Mencuba !!!


 
 

 
 

2 comments:

kingkong said...

thanks ya infonya !!!

www.bisnistiket.co.id

Anonymous said...

Suppose, you have taken three financial loans against your home (indicates the property is the collateral).

If you are self employed, a no-doc home loan may be right
for you. The feel is the curiosity rates will
go up.

My web page; Www.Pietreta.com

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...