Monday, July 4, 2011

Balik kampung + Marble Chocolate Cheese cake

Assalamualaikum semua...Moga hari ni segala urusan kita dipermudahkan oleh Nya..Aminnn... 

Terasa cepat masa berlalu, seminggu dikampung rasa tak puas pula...Apa pun syukur Alhamdulillah seminggu makan masakan mak...best...=) Hari ni rutin harianku kembali seperti biasa, dah tak de orang nak masakkan..kena masak sendiri...hu..hu...

Bercerita tentang balik kampung, seperti biasa aku akan bawa buah tangan untuk keluargaku di kampung..Kali ni aku bawa Marble Chocolate Cheese Cake, bersempena juga birthday Mak Ngah Haiqal...Kebetulan pula aku memang dah lama usha kek ni, nampak macam menyelerakan...Jom tengok hasilnya....

Marble Chocolate Cheese cake

Dan buat pertama kalinya jugalah aku decorate kek guna butercream...uiiih...memang mencabar sungguh bemain dengan nozzel dan aicing ni, maklumlah tangan keras tapi Alhamdulillah suami dan keluargaku kata cantik,  kembang hidung ni..ha..ha...terasa seronok pula bila dah jadi, semakin menggilalah aku lepas ni decorate kek....

Bagaimanapun rupa sesuatu kek yang penting rasanya.. betul tak??? kek ni memang amat sesuai untuk buat birthday kek..dah la lembut, rasanya cokelatnya yang sedap ditambah dengan rasa cream cheese..memang mengancamlah...Memang tak rugilah sesiapa yang mencubanya....Insya Allah jadi...

Resepi kek ni aku ambil dari blog masakan favarote aku, siapa lagi kalau bukan kak izahdaut ...Terima kasih banyak-banyak kerana sudi kongsikan resepi kek yang sedap ni...Minta izin juga kongsikan resepinya di sini...

kek dari pandangan atas...


MARBLE CHOCOLATE CHEESE CAKE (sumber :izahdaut )
Bahan A:
  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
  • 5 biji telor gred A  *ibu haiqal guna 4 biji je
  • 1/2 cwn serbuk koko *
  • 1 1/2 cwn tepung halus *(saya guna tpng gandum je) * ibu haiqal pun guna tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sudu kecil pewarna coklat/coklat emulco
  • 1/4 cwn susu cair

Bahan B:
  • 250 gm cream cheese
  • 3 sudu besar gula halus (gula kastor)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telor gred A
  • *saya tambah satu sudu makan parutan kulit oren  *ibu haiqal tak letak

Cara-cara :

 1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan. 
2. Putar mentega dan gula hingga putih. 
3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur. 
4. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis. 
5. Gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu. 
6. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati. 
7. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim. 
8. Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan. 
9. Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis. 
10. Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan. 
11. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong. 
12. Cucuk dngn lidi kecil/btng satay untuk test kek dah masak ke belum....kalau keluar licin bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.

Manakala resepi buttercreamnya pula aku ambil dari internet tapi tak ingat pula ambil dari mana. 

BUTTERCREAM
Bahan-bahan :
  • 250 gram buter / shortening 
  •  125 gram krimwell 
  • 125 gram gula icing (ayak 2 kali)
Cara-cara:
1. Dengan kelajuan rendah pukul butter dan krimwell hingga putih
2. Kemudian masukkan gula icing yang telah diayak dan pukul lagi sehingga sebati dan tidak berketul-ketul.
3. Warnakan mengikut citarasa anda

Selamat Mencuba!!! 
 
 

 
 

 

 

 
 


3 comments:

cik cek said...

cantik...dan ceria kek tu....:)

Kasih Ibu said...

to cik cek : tq dear...

qemaishak said...

Cantik kek siap ada bunga dan daun lagi tu:)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...