Monday, April 16, 2012

Puff Daging Mudah...

Assalamualaikum...
Akhirnya tercapai juga impian aku nak buat puff daging..he..he..jakunnya lah hai si ibu Haiqal ni, orang lain dah berjaman buat...aku ni baru terkedek-kedek nak buat...nak buat lagu mana, la ni baru sampai seru nak buat...hu..hu..
Ini pun aku sempat-sempatkan buat intinya pagi tadi. Petangnya bila dah selesai buat apam cepat-cepat aku buat puff. Actually kulit puff nya aku beli je kat Giant, nak buat sendiri tak reti..bukan apa takut jadi kulit popia pula nanti...=) maklumlah aku ni bukannya pakar bab pastry ni...
Bab inti pula, aku masak inti daging burger campur kentang dan lobak sikit..ala-ala inti karipap gitu...=) tak kisahlah yang penting mudah dan cepat di masak...
Alhamdulillah, rasa berbaloi-baloi terkejar-kejar kat dapur siapkan puff ni..My hubby dan anak bujangku suka makan. Suami aku puji sedap intinya...apa lagi kembang semangkuk lah aku..=) Nampak gayanya, lepas ni bolehla aku try letak inti yang lain pula...
Ermm...tak mau cerita banyak jom layan gambar puff daging ibu Haiqal...oppss...lupa pula nak bagitau, rupa paras puff ni memang buruk ye...maklumlah first time, tak reti nak menggayakan pastry puff...=)

Sebelum di masukkan ke dalam oven..
sapu kuning telur kat bahagian atasnya biar cantik..=)

..baru keluar dari oven...
looks yummy !!! can't wait.... =)

...now can eat...yeay!!! 

 
 
 

2 comments:

~~zana@pb~~ said...

Yummy...teringat masa dara sunti dulu..hehe..mak rajin buat dgn kulit2 sekali. Dulu takde yg segera kulit tu. Kat sini masih tak jumpa kulit puff segera, tengok je la kt blog org..

Kasih Ibu said...

Alhamdulillah kat sini ada jual yg segera jenama "Kawanku"..mudah sikit tinggal nak buat inti je..klu xde jual, alamatnya xbuatlah puff ni kak..=)dah la sy ni naif pasal pastry2 ni..hu..hu..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...