Friday, June 17, 2011

Chocolate Brownie Muffins - opsss!!! EGGLESS???

Assalamualaikum semua..Lamanya tak update blog dan blogwalking rumah kawan-kawan...ermm..minggu ni agak sibuk sikit dan internet slow sesangat...Apapun Alhamdulillah hari ni sempat-sempatkan juga update blog dan jalan-jalan ziarah blog sahabat-sahabat ku...

Semalam petang sempat juga aku mengodek adunan brownies untuk diberikan kepada jiran aku. Sebenarnya untuk memulangkan pinggan mangkuk dia yang bertimbun kat rumah ni. Syukur sangat dapat jiran yang baik hati, kerap jugalah kami bertukar juadah. So,fikir punya fikir aku decide nak cuba resepi Chocolate Brownies Muffin kak Ummi

Dipendekkan cerita, duk khusyuk sangat mengadun ni sampai terlupa aku nak letak telur dalam adunan...Asal resepi kena letak 2 biji telur..entah kenapa aku ni boleh terlupa pula...Habis je mengandun aku pelik juga awatlah adunan brownies ni agak pekat dan kental je...macam adunan biskut pula gayanya....masa ni tak perasan lagi ada bahan yang tak dimasukkan....Apapun  jom tengok hasilnya....


Chocolate Brownies Muffin
rich of chocolate chips....yummy!!!

versi "bogel"..he..he...

versi kecittt...untuk Haiqal...=)

Walaupun terlupa letak telur hasilnya tetap memuaskan..rasanya??? mengikut piawaian lidah dan tekak aku memang sedap...terasa coklatnya sangat dan sedikit chewy..memang macam brownies betullah.he..he... cuma padaku ianya agak manis, lain kali kena kurangkan lagi kuantiti gula...Apa pun, suamiku kata sedap dan si kecitt tu pun suka makan...meh tengok keletah dia...

..comotnya anak ibu....sedapnya dia makan....nyummm..nyumm...

tengok tu siap meniarap lagi....ish..ish...
Kepada kak ummi terima kasih banyak-banyak kongsi resepi brownies ni..Teramatlah sedap...Kepada sesiapa yang teringin nak mencubanya bolehlah tengok resepinya di bawah ni atau cari di SINI

CHOCOLATE BROWNIE MUFFINS ( Sumber: kak ummi )

Ingredients:
  • 3/4 cup good quality baking cocoa powder-(Ayu used Valrhona cocoa powder) (*kak ummi used Van Houten) * ibu Haiqal used Van Hounten
  • 1 tsp baking powder
  • 3/4 butter melted * ibu Haiqal guna minyak masak- butter dah habis
  • 1/2 cup boiling water
  • 1 tbsp vanilla essence
  • 11/4 cups sugar -Ayu used 1 cup (*kak ummi too..hehe) * ibu Haiqal too
  • 2 eggs * ibu Haiqal terlupa..hu..hu..
  • 11/3 cups all purpose flour
  • 1/4 tsp salt
  • 1/2 cup mini chocolate chips(optional)
  • 1/2 cup walnuts(optional) (kak ummi skipped this) * ibu Haiqal replaced with almonds
Method:
1. Set oven to 350F (175C). line muffin tins with paper liners. 
2. In a medium bowl combine cocoa and baking powder, mix to combine. 
3. Add in boiling water, mix well with a wooden spoon to combine. 
4. Add in melted butter and vanilla, mix well. 
5. Add in the sugar, mix well with a wooden spoon. Stir in eggs with a wooden spoon, mix well until combined. 
6. Mix the flour with salt, add in the chocolate chips and walnuts(or 1 cup of both). 
7. Using an ice cream scoop fill each of the muffin tins almost to the top. 
8. Bake for 25-30 minutes or until muffins are done, don't over-bake (might take a little longer, depending on how full the muffin tins are with the batter) Cool drizzle glaze over or frost with buttercream frosting.
 

Selamat mencuba!!!













2 comments:

ratusiput said...

rajinnye slalu mencuba respi baru :)

Kasih Ibu said...

to ratu siput : sbnrnya suka buat experiment, list resepi pnjang berjaler xtau bila nk buat..he..he...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...