Thursday, May 26, 2011

Crazy Chocolate Cake - Eggless!!!

Alhamdulillah, hari ni genap umur anak ibu 1 tahun 5 bulan. Sekejap je anak ibu dah besar..rasa macam baru semalam je ibu melahirkan Haiqal tapi ibu tetap anggap Haiqal macam baby lagi...

Justeru, semalam dengan perasaan berkobar-kobar aku pun merajinkan diri buat kek khas untuk Haiqal. Sambil tu boleh juga dibuat untuk minum petang ayah Haiqal. Disebabkan kek ni special untuk Haiqal aku pun carilah resepi kek yang tanpa menggunakan telur. Kira kurang kolestrollah, juga sesuai untuk ibunya yang badan bagai dipam-pam ni..he..he...

Pada mulanya aku agak sangsi juga, yelah selama ni semua kek gunakan telur. Ni langsung tak de guna walau sebiji pun. Boleh jadi ke kek coklat ni nanti??? tapi hasil yang ku lihat dari rakan blogku amat memberangsangkan..Cuba jelah..Tak cuba tak kan tahu hasilnya nantikan...Aku pun cuba resepi Crazy Chocolate Cake yang ku ambil dari blog izahdaut.blogspot.com 

Jeng..jeng...Nilah hasilnya...

Crazy Chocolate Cake



Kek tetap moist walau tanpa menggunakan telur

Kali ni aku tak buat ganache, aku rasa kemanisan kek dah mencukupi dan makan macam tu pun dah sedap sangat.. terasa kecoklatannya.  Aku hanya tabur cincangan badam dan choc chip di atasnya sebelum di bakar. 
Tengok tu Haiqal sibuk nak pegang kek...

Bila kek ni dah masak, Haiqal dah tak sabar-sabar nak makan. Tak sempat nak tunggu sejuk terpaksalah aku potong bagi sikit kat budak comel ni..Selagi tak di bagi selagi tulah dia merengek...

errmmm...sedapnya Haiqal mamam kek ibu...

Pokok pangkalnya kek ni memang sedap sangat, dah la tak guna telur tapi tetap moist..Makan pun tak risau gemuk..he..he..terima kasih ye kak izah kongsi resepi kek coklat ni. Kepada penggemar kek coklat tapi alah dengan telur bolehlah try resepi ni, gerenti tak menyesal... Meh tengok resepinya....

Crazy Chocolate Cake (Sumber : Izahdaut.blogspot.com)
Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula halus
  • 3 sudu besar serbuk koko
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1/3 cawan / 80 ml minyak sayuran @ minyak masak
  • 1 sudu besar cuka makan
  • 1 sudu kecil vanilla
  • 1 cawan air sejuk
  • 1 sudu kecil ovallete * Ibu Haiqal tambah
  • 1/2 sudu kecil nesceffe * Ibu Haiqal tambah

Cara-cara:
1. Dalam mixing bowl masukkan bahan-bahan kering (tepung, gula, koko, baking soda, baking powder dan garam) di gaul sebati
2. Kemudian masukkan semua bahan cecair (minyak, cuka, vanilla dan air) gaul sebati
3. Masukkan adunan dalam loyang dah disapu mentega / minyak sedikit
4. Bakar pada suhu 180' C selama 30 minit.
5. Bolehlah dihias dengan frosting 
 Selamat Mencuba!!!






12 comments:

Ummi Alesya Sofea said...

sedapnyerrrrr...........

Kasih Ibu said...

to ummi alesya sofia: sedap ummi, tryla...

zaidah said...

yum2....hantar sini skit...

Ummi Alesya Sofea said...

tq sbb bg skali ngn resepi,nnt liza nk try..t'liur sudah,hihi.

Annyssophellia said...

wah...rajinnyer ko bay.....ni misti try nih...

Kasih Ibu said...

to zaidah: klu duk sebelah rumah confirm2dah hantar..=)

Kasih Ibu said...

to ummi alesya Sofea: liza buat tau!!!

Kasih Ibu said...

to annyssophellia: ha'ah aku try kek coklat yg tak guna telur..rasanya mmg sedap weiii...tersangatlah moist...

mommylavender said...

salam petang...n salam kenal2 dari mommy~ sedap kek tu....

qemaishak said...

Terima kasih kongsi resepi kek tanpa telur ni, mmg duk cari pun tapi xbuat2 lagi :)

Kasih Ibu said...

to mommylavender: sedap mommy, meh la try...

Kasih Ibu said...

to qemaishak: sama2 qema..cubalah,sedap tau resepi ni...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...