Monday, May 23, 2011

My 1st Red Velvet Cupcake..=)

Assalamualaikum...Hari ni rasa bersemangat nak meng'update blog yang hampir bersawang ni..he..he...Nak show off Red Velvet Cupcake..=) Walaupun ianya tak secantik dan semerah Red Velvet orang lain tapi aku gembira sangat akhirnya aku dapat buat juga cupcake ni.

Sebenarnya aku tak tahu bagaimana sebenarnya rasa Red Velvet cupcake ni tapi berdasarkan cupcake yang aku buat ni, rasanya unik walaupun dari segi luarannya macam kek coklat..(sebab aku letak pewarna merah sikit...tu yang macam kek coklat je warnanya)  dan bahannya ada campuran serbuk koko tapi rasanya tetap tak sama macam kek coklat..Mungkin juga sebab penggunaan buttermilk dan cuka kot...Yang pastinya makan banyak pun tak rasa muak.

Ditambah lagi dengan topping cream cheese, bertambah sedaplah bila dimakan. Memandangkan aku buat  sikit je frosting nya terpaksalah aku guna chocolate ganache sebagai tambahan tapi tetap yummy!!! Jom layan gambar yang aku snap ni...

Adunan Red Velvet sebelum masak..

Baru keluar dari oven...still hot!!!

Red Velvet Cupcake with Frosting cheese

..another version Red Velvet Cupcake with Chocolate Ganache...

Red Velvet Cupcake yang di "bogelkan"..he..he...

Rasa puas sangat bila melihat hasilnya dan bertambah puas bila dapat merasainya bersama keluarga aku di kampung..Cuma lain kali aku perlu tambahkan lebih banyak pewarna merah, maklumlah namanya pun Red Velvet kan...mestilah merah warnanya...

Kepada sesiapa yang belum mencubanya, sila-silalah mencubanya kerana anda pasti tidak akan menyesal...=) Di bawah ni aku sertakan resepi Red Velvet Cupcake yang aku ambil dari web My Resipi

 RED VELVET CUPCAKE
Bahan Kering:

  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula icing
  • 1 sudu kecil garam halus
  • 1 sudu kecil soda bicarbonate atau baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
Bahan Basah:

  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan minyak
  • 1 cawan buttermilk (1 cawan susu segar + 1 sudu besar cuka putih @ lemon - macam buat tairu)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 sudu kecil cuka putih
  • 1 sudu besar pewarna merah
Topping:

  • 125 gram cream cheese
  • 1/2 cawan butter
  • 1/2 cawan gula icing
  • 1 sudu besar perahan lemon *ibu Haiqal tak letak



 
Cara-cara:
1. Panaskan oven 180' C
2. Ayak bahan-bahan kering
3. Pukul semua bahan basah dengan mixer sehingga kembang dan sebati
4.  Masukkan bahan kering ke dalam adunan bahan basah - gaul hingga sebati ( boleh guna mixer, low speed)
5.  Masukkan dalam acuan, bakar selama 18-20 minit atau sehingga masak
6.  Untuk topping , pukul semua bahan sehingga sebati. Letak topping bila cupcakes yang dah di masak tu sejuk
 
 Selamat mencuba!!!








 
 

14 comments:

♥MAMASYAZA♥ said...

wow memang nampak menarik, mesti sedap ni

Sheila Shafeareen said...

salam
menarik ni leh try mmg x pernah cuba lg
comel masuk dl pup...

ratusiput said...

mmg teringin sgt nk rase velvet cake ni....camne ye rasenya...nk try buat tp ntah bila :)

Kasih Ibu said...

to mamasyaza: sedappp...cubalah buat...

Kasih Ibu said...

to sheila shafeareen: w'salam..try la sheila..sedap tau...

Kasih Ibu said...

to ratu siput: sy pun tak pernah rasa sebelum ni tapi bila buat rasanya mmg xmngecewakan..nk terangkn pun susah tapi xmacm kek coklat wlupun guna serbuk coklat..sedap dan tak muak...

Yana a.k.a Noni said...

Rajinnyer Bayzura.....jeles la coz pandai buat kek...hehehehe

qemaishak said...

cantik..mesti sedap nih...
rajin tul buat ye:)

NURUL JAMIAN said...

rajinnya zura ni jual ke zura

Kasih Ibu said...

to yana: dah lama usha cupcake ni yana, baru nila sempat nak buat..dah teringin sgt nak rasa...he..he..

Kasih Ibu said...

to qemaishak: ala qema decorate simple 2 je..tu pun frosting nya tercair..nampak sememeh je...

Kasih Ibu said...

to nurul jamian:sy asyik tgk je post kwn2 psl red velvet ni, terasa teringin nak rasa..tu yg buat kak...belum ada kekuatan nak berjual lah kak..

MrS. F!zA said...

walahhh sedapnya awak... sy tk pernah lg rasa red velvet

Kasih Ibu said...

to mrs fiza : sy pun xpernah..xtaulah betul ketak rasanya sama mcm yg sy buat ni..he..he...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...