Wednesday, May 22, 2013

Donut Mudah Ibu Haiqal

Assalamualaikum semua...
Rindunya pada blog kesayangan aku ni. Dah lama tak update entri. Beberapa hari ni agak bz sikit. Banyak benda yang nak dibuat...akhirnya hari ni ku sempat-sempatkan juga mengupdate.  
Alhamdulillah, gigi hubby dah selamat dikeluarkan rabu pagi minggu lepas. Semuanya berjalan lancar. So far tengok hubby sihat cuma letih dan lesu badan. Buat masa ni hanya makan makanan yang lembut je macam bubur nasi. Tu pun tak boleh panas...risau berlaku pendarahan.
Harap-harap cepatlah sembuh, kesian suami makan duk telan je..tak da rasa apa...Bila en.suami susah nak makan ni,rasa tak bersemangat nak masak sedap-sedap. Ye la kan, kita makan sedap-sedap tapi dia cuma boleh tengok je. 
Sebenarnya, entri kali ni aku nak share resepi donut ala ibu Haiqal..he.he..mudah je, sesuai untuk orang yang malas nak menguli lama-lama macam ibu Haiqal ni. Donut ni aku buat Isnin minggu lepas untuk minum petang. hu..hu...baru sempat nak kongsi kan kat sini.. Alhamdulillah hasilnya gebu dan lembut walaupun dah sejuk.
Tapi adunan ni sesuai untuk family kecil macam kami. Dalam adunan tu dapat 9 biji donut je.

Donut dah kembang, tunggu nak digoreng..

Donut Mudah

RESEPI DONUT MUDAH ( 9 biji )
Bahan-Bahan :

  • 1 1/2 cwn tepung gandum
  • 2 sudu kecil yis mauripan -  masukkan ke dlm 2 sudu besar air suam, tutup sebentar
  • 2 sudu kecil susu pekat manis *
  • 1 sudu besar minyak masak *
  • 1 sudu kecil garam halus *
  • 1 biji telor *
  • sedikit marjerin untuk menguli
  • Guala aising untuk ditabur pada donut


Cara-Cara :
1. Bahan-bahan yang bertanda ( * ) di satukan ke dalam mangkuk dan pukul dengan menggunakan garfu sehingga sebati.
2. Buatkan lubang di tengah-tengah tepung, tuangkan yis yang telah direndam tadi dan kacau menggunakan tangan.
3. Kemudian masukkan pula campuran bahan-bahan yang bertanda ( * ) tadi dan uli sehingga sebati. Sekiranya, adunan masih melekat tambah sedikit tepung tapi jgn terlalu byk pula..kan keras melatun donut tu nanti.. =)
4. Bentukkan adunan menjadi doh bulat dan sapukan sedikit marjerin dipermukaan doh. Biarkan doh mengembang lebih kurang 1 jam.
5. Bila doh dah mengembang, tumbuk-tumbuk sikit dan bentukkan menjadi donut. Kemudian bolehlah di goreng dan tabur dengan gula aising.
 Selamat Mencuba!!!
 
 
 
 

 
  

3 comments:

cik imperfect said...

tetiba rasa nak makan donut .. :(

Kasih Ibu said...

to cik imperfect: try resepi simple sy ni..I'Allah menjadi...

Dayana Bahar said...

xpernah buat donut sendiri.. selalunya beli je,, hehe donut big apple

salam kenal... jemput singgah blog sy RAHSIA ANAK SIHAT

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...