Friday, May 3, 2013

Petua Rasulullah Mendidik Anak

Assalamualaikum semua. Alhamdulillah, hari ni kita masih diberikan peluang untuk bernafas dan menambah amalan kita. Mudah-mudahan segala amalan yang kita lakukan diterima dan menjadi sebahagian hamba-hambaNya yang bertaqwa. Aminn...
Pagi ni aku ada terbaca Info Petua Rasulullah Mendidik Anak yang di share oleh kawan aku di FB. Pada aku ni satu info yang menarik dan bagus dalam mendidik anak-anak. 
Pada aku tugas mendidik anak satu tugas yang cukup mencabar, lebih-lebih lagi  di zaman yang serba canggih ni. Diharap dengan perkongsian info ni dapat memberi panduan serba sedikit kepada para ibu bapa diluar sana dalam mendidik anak-anak..Jom baca :

Anak Ibu

Petua Rasulullah Untuk Mendidik Anak


Rasulullah s.a.w. telah menggariskan 4 tahap mendidik anak iaitu:

1. Tahap Pertama:Anak yang baharu lahir sehingga mumayyiz (enam tahun) hendakkah kita banyak bergurau dan membelai mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana haiwan menjaga anak.

2. Tahap Kedua: Anak berumur 7 tahun sehingga baligh (14 tahun) hendaklah kita mendidik mereka dengan arahan, disiplin dan diberi tanggungjawab.

3. Tahap Ketiga: Anak berumur 15 tahun hingga dewasa (21 tahun) hendaklah dididik dengan cara berkawan, bertukar pendapat dan hormati pendapat mereka selagi yang tidak bertentangan dengan syariat.

4. Tahap Keempat: Anak berumur lebih 21 tahun hendaklah para ibu bapa memberikan kebebasan bertindak selagi tidak bertentangan dengan syariat. Ibu bapa hanya perlu bertindak sebagai penasihat agar segala tindakkan mereka terkawal.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...