Tuesday, April 5, 2011

Aksi Haiqal membaca...

Assalamualaikum semua...Rasa tak bersemangat hari ni, rasa letih, geram, sedih dan rasa nak marah je. Apa pun semua rasa tu hilang bila melihat keletah si kecil Haiqal yang mencuit hati. Dialah penawar hati ku...

Nak tahu apa yang Haiqal lakukan sehingga membuatkan mood ibunya berubah? 

Dalam aku tak da mood tu bolehlah pula si Haiqal beraksi seperti membaca surat khabar, siap bunyi lagi mulutnya. Namun setiap butir perrkataan yang keluar dari mulutnya memang sukar difahami. Maklumlah bahasa budak tak pandai bercakap lagi.

Aku perhatikan je dari jauh...nak tergelak pun ada..Yang aku dengar bait-bait kata yang sering keluar dari mulutnya "ba chi yee..." sambil jarinya menunding pada surat khabar tersebut. Apa agaknya maksud perkataan tu ye? Mungkin konon-kononnya dia sedang membacalah tu...Haiqal...haiqal...=)

Lagaknya membuatkan hatiku gumbira...=)

Budak zaman sekarang ni advance sungguh, selama ni dia perhatikan je apa yang kita buat. Lama-lama dia pula mengikutnya...mengikut benda yang baik tak pelah, jangan sebaliknya pula. Justeru, sebagai ibu bapa kita perlu menunjukkan contoh tingkah laku yang baik di hadapan anak-anak. Mereka umpama kain putih dan terpulang kepada kita bagaimana untuk mencorakkannya...pandai mencoraknya, cantiklah hasilnya dan begitu juga sebaliknya....
 
 

3 comments:

.:mama dhia:. said...

salam kenal..
haiqal dah pandai bace paper... hehe..cute jer..

budak2 mmg senang ngikut..die nampak ape yg kite buat, die buat balik..

Kasih Ibu said...

salam pekenalan juga utk mama dhia...
thanks follow...
bebudak ni pantang tgk kita buat apa, semuanya dia nak ikut....

Putra Mama said...

amboi.. kecik2 dh tunjuk minat membaca..
bagus 2x..

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...