skip to main |
skip to sidebar
Assalamualaikum...mendungnya cuaca hari ni. Dah beberapa hari, bila petang menjengah pasti hujan turun. Apapun hujan tu rezeki Allah untuk umat makhluknya di muka bumi ni, syukur Alhamdulillah...
Petang semalam dalam kedaan cuaca yang mendung, aku saje masuk web myresipi. Konon-kononnya nak skodeng resepi baru. Tiba-tiba terlintas pula dalam kepala ni kek gula hangus buatan mak aku..sedapnya... Ni merupakan salah satu my favorite cake. Apa lagi dengan pantas jari ni menaip nama kek tersebut dalam kotak "cari resipi".
Banyak resipi kek gula hangus yang keluar tapi resipi dari widad@myresipi.com menjadi pilihan hati. Lagipun, ramai yang telah mencubanya. Sekarang, turn aku pula untuk mencubanya...
Dalam kekalutan bersama Haiqal di dapur, akhirnya siaplah kek gula hangus widad ni. Tepat-tepat suamiku balik kerja, kek pun masak...
|
Hirisan Kek Gula Hangus |
Syukur Alhamdulillah menjadi walaupun tak banyak lubang-lubang pada kek. Rasanya pun sedap dan lembut je bila di makan. Apa yang penting my hubby suka dan puji sedap tapi kenapa dia makan sikit je???mungkin agak manis kot, tu yang makan sikit je..=) tak kisah lah yang penting lidahku rasa sedap...=)
Sesiapa nak mencubanya bolehlah tengok resepi di bawah ni:
KEK GULA HANGUS (sumber: widad@myresipi.com )
Bahan-bahan:
- 1 cawan gula
- 1 cawan air panas
- 1cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat * ibu Haiqal guna 3/4 cawan
- 2 camt soda bicarbonate
- 4 biji telur
- 2 camb mentega
Cara-cara:
1. Masak gula dengan api sederhana hingga cair dan hangus
2. Kemudian, masukkan air panas dan kacau hingga gula larut
3. Masukkan pula mentega, kacau hingga cair. Matikan api dan biarkan air gula sejuk.
4. Dalam bekas lain, pukul telur hingga betul-betul kembang dan pekat.
5. Masukkan susu pekat ke dalam adunan telur tadi dan pukul lagi.
6. Masukkan pula tepung dan soda, pukul hingga sebati.
7. Akhir sekali masukkan air gula yang dah sejuk dan kacau hingga adunan sebati.
8. Perap adunan lebih kurang 3-4jam untuk mendapatkan lubang-lubang pada kek.
9. Bakar pada suhu 160' C - 1 jam
Selamat Mencuba!!!
0 comments:
Post a Comment